top of page
Zoeken

Waar moet je opletten bij het kiezen van de juiste SaaS provider voor jouw organisatie

Bijgewerkt op: 13 jan. 2022

De juiste software voor jouw organisatie kiezen kan nog eens lastig zijn. Door de jaren heen, is SaaS, oftewel Software as a Service, een populair medium geworden voor verschillende zakelijke applicaties. In deze digitale era, zien ook steeds meer bedrijven de waarde van deze diensten, vooral omdat het de kern van zaken doen erg kan vormen. Als je opzoek bent om deze vorm van dienstverlening te implementeren in jouw bedrijf om digitaal samenwerken te verbeteren, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een SaaS provider.


Kan de aangeboden software zich richten op jouw organisatie vraagstukken?


Meerdere SaaS aanbieders zijn beschikbaar in de markt die opties aanbieden om verschillende sectoren van dienst te kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan boekhoudprogramma’s, document management systemen en projectmanagement software. Bij het uitkiezen raden wij aan om zeker te zijn dat het gekozen platform in lijn staat met jouw organisatiedoeleinden en de vraagstukken die er hangen. De software zou moeten kunnen integreren met de huidige software zonder dat dit interne problemen veroorzaakt. Voor het tekenen van een SaaS dienst, wees er zeker van dat de software provider kan laten zien hoe de integratie jouw specifieke vraagstukken zou kunnen helpen. Ongeacht hoe dynamisch en functioneel de software kan zijn, als dit niet in lijn staat met jouw organisatie vereisten dan is dit niet het juiste bedrijf om mee in zee te gaan.


Biedt de provider voldoende adoptie en ondersteuning mogelijkheden?


Een cruciaal punt van een software provider is om na te gaan of zij voldoende support en adoptietrajectmogelijkheden bieden. Wees er dus zeker van om na te checken wat de soort ondersteuning inhoudt en hoe diepgaand deze zijn. Het laatste wat je wilt is dat je team je nieuwe software niet kan gebruiken. Onthoud wel, dat het succes van een SaaS dienst niet enkel en alleen afhankelijk is van de software die geleverd wordt, maar ook aan hoe bekwaam de organisatie is in het gebruik maken van de software. Om daar aan toe te voegen, moet je ook zeker zijn dat de provider vaak op korte termijn al een oplossing kan bieden wanneer je te kampen hebt met problemen. Als je hier te lang op moet wachten zou dit problemen kunnen oplossen.


Is de SaaS software geschikt voor elk toestel?


Een van de beloftes van een software applicatie is de functionaliteit en de toegankelijkheid op meerdere toestellen. Wees er zeker van dat de software die je kiest gebruiksvriendelijk is op verschillende toestellen en toegankelijk op afstand. Een mooi voorbeeld van vergelijkbare software is Microsoft office 365, waar je volledig in de cloud kunt werken. Je werknemers zouden toegang moeten hebben tot de software, waar zij zich ook bevinden. Deze optie is in het bijzonder belangrijk als zij vanuit huis werken of op afstand. Je wilt geen waardevolle resources omdat de software niet in lijn is met jouw arbeid arrangementen. Ook is het uiterst belangrijk dat hij naadloos werkt met elk opererend systeem. Windows office werkt naadloos met alle systemen.


Heeft de leverancier een exit scenario als het contract met hun eindigt?


Als een bedrijfseigenaar, is het cruciaal dat je een strategische mindset behoudt wanneer je met derde partijen in zee gaat. Wanneer je kiest voor een SaaS provider, moet je er zeker van zijn dat je data niet verloren gaat wanneer je het contact met hun verbreekt. Je wilt niet dat jouw zaken leiden onder het feit dat jouw provider zijn afspraken niet nagekomen is. Wees ook niet bang om de provider te vragen wat er met je data gebeurt wanneer je toch van de service afwijken.


Past de SaaS binnen in het beschikbare budget?


Een aantrekkelijk kenmerk van een SaaS dienst zijn de kosten. Het is budgetvriendelijker dan de meeste software en is het daarom vaak een kosten efficiëntere optie voor verschillende organisaties. SaaS heeft vaak ook een wat simpelere prijs model. SaaS organisaties rekenen vaak op basis van hun gebruik of hun abonnement vorm. Wees er zeker van dat de prijs van de SaaS dienst binnen je budget valt. Zorg er ook voor dat je de verschillende scenario’s begrijpt die een prijsstijging zouden kunnen triggeren.


Is de SaaS dienst schaalbaar met jouw organisatie?


Een andere factor waar je op moet letten bij het kiezen van een SaaS is de schaalbaarheid en het aanpassingsvermogen. Wees er zeker van dat je een provider uitkiest die een oplossing biedt die op maat gemaakt is voor jouw organisatie/ jouw bedrijf. Onthoud dat hoe flexibeler de software is in de zin van maatwerk, hoe makkelijker het is om jouw organisatie doeleindes te voltooien.


Hoe zeker en betrouwbaar is de SaaS provider?


Gebruik maken van een SaaS provider betekent dat je je data aan een derde partij vertrouwt. Wees er zeker van dat je op de hoogte bent van hun veiligheid kenmerken en hoe zij hun data beschermen. Vraag hoe vaak zij checken op kwetsbaarheden en het type veiligheid maatregelen die zij in plaats hebben. Kunnen al hun werknemers bij de data? Hebben zij ethische en privacy richtlijnen op plaats? Hoe zijn hun cyberveiligheid maatregelen? Onthoud dat de data toegankelijk is vanaf het internet en dus is het essentieel dat de data beschermd is tegen beveiligingsgevaren en verstoringen.


Hoe vergelijkt het SaaS bedrijf zijn tarieven in vergelijking tot de concurrentie?


Bij het kiezen van een SaaS provider, is het essentieel dat je goed onderzoek doet zodat je je opties kunt uitwegen. Maak niet de fout door in zee te gaan met de goedkoopste optie. Onthoud dat je bedrijfsdata ter sprake is en je dus in zee wilt gaan met iemand die genoeg ervaring heeft. Om een afweging te maken kun je bijvoorbeeld vragen naar klantervaringen. Lees hier onze ervaringen

Onthoud dat de SaaS provider je partner zal worden en het daarom dus extra belangrijk is om een goed vertrouwensrelatie te hebben.


Heb je vragen over onze SaaS diensten of ben je benieuwd naar hoe wij de zaken oppakken? Plan dan een vrijblijvende kennismaking met ons!

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dezelfde tijd op een andere locatie? Of een andere tijdstip op dezelfde plaats? Wij gaan uitleggen hoe je mensen kunt helpen naadloos samen te werken in tijd en ruimte. Lees dus snel de handleiding. W

bottom of page