top of page
Zoeken

6 tips voor een succesvolle digitale werkplek in 2021

Toegankelijkheidsweergave

Met de verkiezingen om de hoek is het wellicht aan de late kant om te praten over grote veranderingen en voorspellingen? Toch denken wij dat het juist nu de tijd is om de volgende onderwerpen op tafel te leggen. Als we kijken wat er het afgelopen jaar allemaal onverwachts is veranderd, is het voorspellen van de toekomst nog nooit zo moeilijk geweest. Hierdoor is ondernemen uitdagender dan ooit geworden. Toch is er één ding zeker, de ontwikkelingen op het digitale vlak en dan vooral ‘hoe mensen met elkaar werken’ heeft een enorme vlucht genomen. Deze transitie willen wij graag optimaliseren en uitbreiden aan de hand van de volgende punten. Inhoudsopgave

 1. Skills for all

 2. Aandacht voor de duurzame digitale werkplek

 3. Teams als een platform

 4. Meer aandacht voor werkafspraken

 5. Adoptie is pas adoptie als je de mens centraal stelt

 6. Als een service (werkplek en werkpleksucces)

1. Skills for all

Niks is belangrijker in het digitale tijdperk van 2021 om er als organisatie voor te zorgen dat alle medewerkers optimaal kunnen presteren binnen het online werklandschap. Het vermogen van organisaties om zich dusdanig digitaal vaardig te maken dat ze het meest profiteren en gebruikmaken van de digitale mogelijkheden die er zijn, wordt beschreven als digital dexterity. Klinkt allemaal mooi maar hoe zorg je hier dan precies voor? De focus behoort te liggen op het faciliteren van digitale mogelijkheden die voor iedereen mogelijk zijn. De nadruk ligt hier op ‘iedereen’. Alle werknemers moeten dus de gelijke kans krijgen om hun digitale werkomgeving te realiseren. Maar goed:

 • Niemand buitensluiten, hoe doe je dat?

 • Hoe neem je mensen mee in een noodzakelijke verandering op hun eigen manier?

 • Hoe verhoog je duurzaam de digitale vaardigheden?

 • En misschien wel de belangrijkste vraag: hoe zorg je dat mensen daar blij mee zijn?

Dit gaat niet over het geven van allerlei trainingen aan mensen om nieuwe applicaties beter te gebruiken. Het gaat meer over het begeleiden van werknemers en ze helpen met begrijpen waarom de nieuwe situatie voor zowel hen persoonlijk als de complete organisatie een verbetering zal zijn. De ideale software om het proces van werkplek digitalisering mee te verbeteren is Daily Drive van Like-IT. Met Daily Drive wordt samenwerken op afstand compleet beschikbaar gesteld waardoor samenwerking, zelfontwikkeling en efficiëntie centraal komen te staan.

2. De duurzame digitale werkplek

Tegenwoordig moet alles meevaren op de duurzaamheidsgolf. Voor veel projecten betekent dit echter veel investeren en weinig resultaat. Wanneer we het hebben over verduurzamen in combinatie met een de digitale werkplek, is dit echter niet het geval. Organisaties gaan meer en meer bewust om met hun impact op het klimaat. Vaak worden productie processen aangepast of worden er veranderingen binnen logistiek en distributie doorgevoerd. Wat nou als we je vertellen dat verduurzamen veel makkelijker kan. Verduurzaming van jouw online werkomgeving heeft de volgende voordelen.

 • Aandacht voor circulaire componenten aan de hardware (laptop of smartphone) of uitstel van vernieuwing omdat het gewoon nog voldoet aan de verwachtingen. Niet meer automatisch na drie jaar vervangen omdat het afgeschreven is. Daily Drive is responsive. Dit houdt in dat het te gebruiken is vanaf elke hardware/device. Hierdoor is er minder vernieuwing aan hardware nodig.

 • Transitie naar de cloud levert een besparing op in Co2. Met Daily Drive was overstappen naar de cloud nog nooit zo eenvoudig, gestructureerd en veilig. Met één druk op de knop zit jij met al jouw data veilig in de cloud.

 • Een goede digitale ‘thuiswerkplek’ zorgt voor minder Co2-uitstoot door afname van woon- werkverkeer.

 • En last but not least is een duurzame digitale werkplek ook een inclusieve werkplek. Zeker in deze tijden van verplicht thuiswerken en een nieuw normaal waar een combinatie zal bestaan van op kantoor en thuis werken, is een inclusieve werkplek een must. De werkplek is voor iedereen ongeacht de mogelijke verschillen tussen jouw collega’s

3. Teams als een platform

Waar we voorheen in veel verschillende applicaties los van elkaar werkten (on premise, cloud of hybride) zien we dat veel werk en communicatie zich nu in of rondom Teams afspeelt. Hierdoor groeit Teams langzaam steeds meer uit tot de ideale basis voor elke digitale werkplek waar veel relevante, verschillende en belangrijke informatie en content bij elkaar komt. Teams is een onderdeel van het grotere Microsoft. Dit houdt in dat het platform in constante ontwikkeling is en dat de mogelijkheden alleen nog maar zullen uitbreiden. Kortom, de opmars van Teams wordt voortgezet in het uitbreiden en het gebruik als een platform. Dit biedt ook mogelijkheden voor integratie met andere software en platformen zoals bijvoorbeeld de Daily Drive. De samenwerking en samensmelting van Teams en Daily Drive verloopt zo vlekkeloos dat jij altijd de juiste documenten bij de hand hebt tijdens jouw meetings. Maar ook dat jij jouw uitgewerkte meetings eenvoudig en veilig kunt opslaan in een gestructureerde werkomgeving.

4. Meer aandacht voor werkafspraken

Om meer succes te bereiken met de digitale werkplek, zal er meer aandacht moeten zijn voor de werkafspraken en de gezag wat daarbij hoort. Er is voldoende functionaliteit beschikbaar, ongeacht welke oplossing je gebruikt. Maar waar het vaak misgaat of wat ontbreekt: heldere werkafspraken. Deze gaan vaak over hele simpele zaken als hoe je documenten een naam geeft, tot werkafspraken over taken en samenwerken. Met Daily Drive is dit probleem eenvoudig op te lossen. Door de overzichtelijke folderstructuur en Explorer view is het onmogelijk om documenten kwijt te raken. Met de integratie met Teams heb jij altijd en overal jouw gewenste documenten binnen handbereik tijdens jouw vergaderingen. Door de task-list in Daily Drive is het maken, uitvoeren en bijhouden van Team taken en persoonlijke taken eenvoudig. Dit zorgt voor een efficiënte bedrijfsstructuur.

5. Adoptie is pas adoptie als je de mens centraal stelt

Bij adoptie denken we helaas nog vaak aan trainingen, hoge kosten, veel tijd, en krijgen vele lichtelijke paniek. Nog steeds heerst de gedachte van “als we men goed opleiden zal het vast goed komen." Echter gaat adoptie over veel meer dan alleen het opleiden van mensen. Adoptie betekent duidelijk in kaart brengen welk probleem jij op welke manier wil oplossen. Wie is er gebaat bij de veranderingen en wat voor impact heeft de nieuwe situatie op de gebruikers. Als je dat goed in kaart hebt, kun je bedenken hoe je die doelgroep meeneemt in die veranderingen en zorgen dat de adoptie maximaal is.

Wij moedigen bedrijven aan om adoptie steeds meer te zien als een constant proces. Natuurlijk staat de werknemer centraal binnen een organisatie daarom is Daily Drive zo opgebouwd dat het voor iedereen eenvoudig in gebruik te nemen is. In plaats van met eindeloze scholing is Daily Drive met minimale training voor iedereen beschikbaar. Ga eenvoudig, gestructureerd en veilig de Cloud in met Daily Drive.

6. Als een service (werkplek en werkpleksucces)

Veel zaken die je als ‘as a service’ afneemt, neem je af omdat je wil dat iemand anders zorgt voor die dienst, oplossing of het product. En dat het continu wordt bijgesteld of verbeterd. Het is eigenlijk best vreemd dat dit niet altijd de standaard is voor het succes van jouw digitale werkplek! Mensen veranderen, omstandigheden veranderen en business vraagstukken veranderen contant. Kortom, om een digitale werkplek succesvol te laten zijn, zal je continu aandacht moeten hebben voor zowel de oplossing als het adoptiestuk. Dat is een oneindig proces en kan daarom beter in een service verpakt worden.

Daarom bieden wij bij Like-IT onze producten aan in vorm van een SaaS-oplossing. Daily Drive is meer dan alleen een product het is een proces wat continu in beweging is en ervoor zorgt dat jouw werknemers beter met elkaar in verbinding staan. Groeien doe je niet in stilstand en daarom bewegen wij met je mee. Wij voeren alle updates voor jouw Daily Drive portaal uit waardoor jij nooit te maken zal hebben met technische mankementen. Werken naar succes doe je online met Daily Drive van Like-IT!

Ben je geïnteresseerd in Daily Drive of heb je vragen aan ons? Laat dan een reactie achter of neem gerust contact met ons op en dan helpen we je graag verder. Tot snel! Heb jij nu een leuk idee voor een blog gerelateerd aan Microsoft 365, of heb je een specifieke vraag waarvan je denkt dat meerdere met dezelfde vraag rondlopen. Laat het ons weten in de reacties, dan schrijven wij er een blog over!


25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Dezelfde tijd op een andere locatie? Of een andere tijdstip op dezelfde plaats? Wij gaan uitleggen hoe je mensen kunt helpen naadloos samen te werken in tijd en ruimte. Lees dus snel de handleiding. W

bottom of page