Stel je voor: Op een pagina kun je een webonderdeel toevoegen. In de ‘classic’ variant van SharePoint zijn daar tientallen opties voor en alle typen lijsten die je hebt aangemaakt kun je op de voorpagina zetten. Bij de ‘modern’ variant zijn deze opties er niet meer. Voor search is er nog één optie, in plaats van de vijf á zes die er standaard in zaten en je kunt maximaal twee typen lijsten op de voorpagina zetten. Naast de custom list en de document bibliotheek kun je in modern geen andere lijsten kiezen. Wil je dat wel? Dan moet er code worden geschreven.

Voor ontwikkelaars is het schrijven van code geen probleem, maar voor een gemiddelde eindgebruiker is dit niet te doen. Als je niet gelijk wilt beginnen met maatwerk binnen ‘modern’, dan loop je er tegenaan dat je een groot gedeelte van de standaard SharePoint functionaliteiten niet op de voorpagina kunt tonen.

Het grootste voordeel van ‘classic’ is dat je het volledig kunt aanpassen. Er zijn vrijwel geen beperkingen op dit gebied. Het voordeel hiervan is dat je het altijd 100% kunt aanpassen naar je eigen wensen, behoeften en stijl. Zoekresultaten bijvoorbeeld kun je heel goed aanpassen. Stel je wilt een overzicht hebben van alle laatste taken, wat een standaard search-onderdeel is, dan pas je aan hoe je wilt dat het eruit ziet et voilà! Dit is nog een maar een klein voorbeeld van de mogelijkheden binnen ‘classic’ SharePoint.

In ‘classic’ kun je goed de door jouw gewenste look and feel doorvoeren. In deze variant is het kiezen van kleuren enorm uitgebreid en zijn er honderden onderdeeltjes waarvan je de kleur in kunt stellen. In modern gaat het over tientallen. Het verschil zorgt ervoor dat je minder specifiek de stijl kunt aanpassen, maar dat je wel makkelijker een thema kunt maken. Dit komt omdat er in modern veel minder waardes zijn om in te vullen.

Er zijn best wat standaard (web)onderdelen die uitgebreid zijn. Het voordeel daarvan is dat je als poweruser, die SharePoint goed kent, enorm interessante pagina’s in elkaar kunt klikken. Je kunt ook web onderdelen aan elkaar koppelen en je kunt best vergaande rapportages en applicaties bouwen, zonder ook maar een regel code te hoeven schrijven.

In modern heb je ook wel een websearch-onderdeel, alleen is deze beperkt. De zoekfunctie zelf is beter dan in classic, maar je kunt dit webpart niet naar je eigen hand zetten. Ook het eerder genoemde overzicht met bijvoorbeeld de laatste taken is er niet meer in modern. Je hebt wel promoted content. Het voordeel is dat het strak werkt en makkelijk is in te stellen, maar deze werkwijze zorgt er ook voor dat de opties in modern minder worden.

Conclusie

Als je een poweruser bent kun je veel minder in Modern qua standaard functionaliteiten, maar het ziet er wel strakker en stijlvoller uit. Daarnaast is modern geschikt voor alle devices en dat is bij classic vrijwel niet mogelijk.

  • Eindgebruiker

De eindgebruiker maakt het niet per se uit voor welke variant je kiest, zolang hij of zij maar gebruik kan maken van de verschillende functionaliteiten. Modern ziet er hierbij wel wat stijlvoller uit en is geschikt voor alle apparaten. Als de eindgebruiker gewend is aan social media, dan ligt het qua uiterlijk daarmee meer in lijn. Het komt uiteindelijk aan op smaak.

  • Poweruser

De poweruser kan in modern veel minder aanpassen, dan in classic. Bij modern kom je veel sneller terecht bij het schrijven van code. Ook als de poweruser wel bekend is met bijvoorbeeld HTML en CSS, wordt het erg lastig om bepaalde aanpassingen te doen.

  • Ontwikkelaar

Voor de ontwikkelaar is juist modern enorm goed geregeld. Een ontwikkelaar heeft hier veel meer mogelijkheden en het is strakker ingeregeld. Opties die eerder altijd via omwegen voor elkaar moest krijgen, zijn nu direct uit te voeren.