Steeds vaker krijgen wij de vraag: ‘’Wat is het verschil tussen classic en modern sites binnen SharePoint en wat werkt voor mijn organisatie?’’. Binnen SharePoint kun je sites in modern en classic categoriseren, maar voor de gewone gebruiker of de gebruiker die on premise werkt is het nog niet altijd helder waar het om gaat. Modern sites zijn in SharePoint 2016 en SharePoint online geïntroduceerd als nieuwe manier om data te presenteren. Deze aanpassing draagt bij aan de missie van Microsoft om SharePoint te moderniseren. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt en wat je als gebruiker nu kunt kiezen.

Classic

De meest gebruikte feature in de classic sites is publishing. Deze feature zorgt ervoor dat classic sites volledig aangepast en uitgebreid kunnen worden naar eigen wens en behoefte. Hierbij kon je zover gaan dat een site niet meer herkenbaar was als SharePoint. De opties waren bijna oneindig. Voor alles wat je kon bedenken was er wel een manier om het in de classic sites te maken. Er waren echter ook punten die alleen met zeer veel moeite voor elkaar te krijgen waren, een goed voorbeeld hiervan is het goed weergeven van de site op mobiele apparaten. Microsoft heeft aangegeven dat ze classic sites voorlopig nog zullen ondersteunen, maar er worden geen nieuwe features/onderdelen of opties toegevoegd aan deze type sites.

Modern

De modern sites zijn op een andere manier opgezet en hebben als uitgangspunt anywhere, anytime, any device. Het grote verschil met de classic sites is dat het er standaard mooi uitziet op alle apparaten en browsers. Het heeft een nieuwe frisse uitstraling gekregen. De sites hebben standaard veel opties en deze opties worden in de toekomst door Microsoft uitgebreid. De modern site heeft echter nog niet alle opties die een classic sites heeft. Tot slot zijn de modern sites niet zo flexibel aan te passen. Er is een volledig nieuw platform ontwikkeld voor de modern sites, deze is echter nog niet zo rijk als de classic variant.

De vrije keuze

Of iemand dus classic of modern moet gebruiken, heeft vooral te maken met de mate waarin men een omgeving wil aanpassen en welke aanpassingen dat dan moeten zijn. Modern sites en classic sites kunnen gewoon naast elkaar staan zonder enig probleem. Er zijn geen foute keuzes, zolang je goed kunt beargumenteren waarom je een keuze maakt. Om een goede keuze te maken welke van de twee categorieën je moet gebruiken voor een site kunnen we samen kijken wat we voor jullie kunnen gebruiken.

Neem gerust contact met ons op om eens naar jullie huidige situatie te kijken!