
Interview TIO

Type Relatie
Klant
Jaar
2022
Locatie
Nederland
in dit interview praten we met Louis van Dieteren van de Hogeschool TIO.
Wie ben jij?
"Mijn naam is Louis van Dieteren, manager ICT bij de Hogeschool TIO. Inmiddels ben ik al vijf jaar werkzaam binnen TIO en ben ik eindverantwoordelijke voor alle ICT vraagstukken. Denk hier bij aan informatiekanalen, functioneel beheer van de applicaties, maar ook de meer technische kant. Zo valt ook de infrastructuur onder mijn hoede, dus eigenlijk het hele plaatje. Dit doen we momenteel in een team van 20 man."
Wie zijn wij?
"Mijn naam is Vincent Heijckmann, al heel lang werkzaam in de ICT en ik doe met name SharePoint trajecten middels Microsofts 365 en Teams. Zo hebben we ook bij jullie het standaard product geïnstalleerd, de DD, dat zullen we zo even verder toelichten. Mijn doel is toch wel om dingen in deze wereld op een slimmere en betere manier te laten werken. Ook op het gebied van Microsoft 365, ik vind het opmerkelijk dat mensen elke dag het wiel opnieuw uitvinden en dat weer opnieuw gaan maken. 90% van de dingen die we nodig hebben bestaan vaak al en die proberen wij te leveren. Dat is mijn achtergrond."
Wij zijn best bekend met het onderwijs en de verschillende partijen. Het valt me op dat jullie dit heel goed geregeld hebben. Denk bijvoorbeeld aan de uitstraling van het pand, het team en het merk. Kun je hier iets meer over vertellen?
"Hogeschool TIO bestaat inmiddels al bijna 53 jaar. Zo zijn we ooit begonnen in toerisme in Hengelo, daar was destijds helemaal geen opleiding of scholing voor, daar zijn wij dus destijds op ingesprongen. Na toerisme zijn we eigenlijk ook de hotel sector ingegaan, dus dat gasten service concept, dat was lange tijd leidend. Toen hebben we uiteindelijk besloten om ook meer op de educatie te richten, vooral de business georiënteerde opleidingen. Denk aan commerciële economie, finance, marketing & communicatie, we hebben er laatst vastgoed en makelaardij aan toegevoegd.
Zo kun je bij ons een verkorte MBO en HBO studie doen. Dit vraagt natuurlijk ook wel wat van de student. De meeste opleidingen zijn op HBO niveau en we zijn afgelopen jaar ook gestart met ook het master niveau te gaan gebruiken. De eerste opleiding daartoe is een NBA opleiding, en deze krijgt veel aandacht momenteel. We hebben zes vestigingen, Utrecht en Amsterdam zijn de grootste. Hengelo, Eindhoven, Rotterdam en sinds een jaar ook een vestiging in Groningen.
Buiten Nederlandse studenten hebben we ook een groeiend aantal internationale studenten. Door de corona situatie was dit iets teruggelopen, maar dat is vrij logisch natuurlijk. Je ziet nu ook weer een duidelijke toename van het aantal internationale studenten. Bij elkaar is het ongeveer 2000 studenten bij hogeschool TIO. Ook belangrijk om te vertellen is dat we een particuliere hogeschool zijn die zich kenmerkt door de student centraal te zetten. We willen verder dan alleen de cognitieve ontwikkeling maar ook vooral de sociaal emotionele componenten van de studenten om ze zo voor te bereiden op de wereld. Daar zetten we de student heel erg centraal. Zo hebben ze de keuze uit veel applicaties en programma’s om hier aan bij te dragen. Zo wordt de student ook centraal gezet in Microsoft 365 met het gebruik van de DailyDrive."
Kun je hier wat meer over vertellen?
"TIO heeft altijd voort gelopen op ontwikkeling. Dat wilde men ook om de concurrentie een stuk voor te zijn. Daarmee is destijds heel veel in huis applicaties ontwikkeld. Waarvan de eerste al nu nog net actief zijn. Dit begint nu een beetje ouderwets te worden. Daar willen we natuurlijk ook in moderniseren. Toen ik zelf net begon bij TIO, dat is inmiddels al vijf jaar geleden, liep er eigenlijk al een traject om daar met een nieuw portaal te komen die meer faciliteiten zou bieden.
Toen destijds waren we met iemand in zee waar ik niet erg onder de indruk van was. Toen hebben we besloten om daarvan af te stappen en zijn we bij jullie terecht gekomen. Het hele concept van de DailyDrive is om een veel flexibelere en snellere oplossing te bieden die ook nog eens meer van deze tijd is. Zo is er eigenlijk een nieuw TIO portal ontstaan. In de gaande weg is dit natuurlijk bijgeschaafd met elkaar, maar het biedt ons nu zeker de mogelijkheid om op een moderne manier inzage te krijgen in het nieuws, in de ontwikkelingen maar ook de toegang tot applicaties. Dus eigenlijk is het ons nieuwe centrale portaal geworden."
Kun je even vertellen waarom jullie ervoor gekozen hebben om 1 portal te gebruiken voor beide werknemers en studenten.
"We zijn wel gestart eigenlijk om het alleen intern te doen, dus voor de docenten en de medewerkers. Dat pakte eigenlijk zo goed uit dat we dachten nou dit gaan we doorrollen in de studenten portalen. Toen hebben we met een consultant vanuit jullie gesproken om de mogelijkheden te bespreken en uiteindelijk kwamen we tot de conclusie dat het erg betrouwbaar is, het goed werkt en dat we dat het best kunnen integreren. Als je één omgeving hebt waarin je alles kwijt kunt en daarbinnen ook de organisatie kunt regelen, dan ben je eigenlijk al heel ver."
Doen jullie de nieuwsvoorziening momenteel ook uit dat portaal?
"Ja dat klopt, we hebben aantal jaar geleden een revisie gedaan van hoe we dat eigenlijk zouden willen opzetten en dat hebben we doorgevoerd en dat is eigenlijk heel goed gegaan."
Als je dat nu zou uitzetten, wat gebeurt er dan?
"Buiten vragen en klachten, zou dat betekenen dat we voor een deel misschien nog het oude portaal kunnen gebruiken, wat niet meer van deze tijd is. Voor een aantal applicaties moeten we een URL creëren, geen single sign on, al die mechanismes zitten er allemaal in. Het is best een hybride landschap wat we hebben. We hebben een deel natuurlijk in eigen huis en we maken ook steeds meer gebruik van SaaS applicaties. De ene verlangt ook een andere manier van inloggen dan de andere, dat is nu allemaal op de achtergrond aan het draaien. Nu gaat het op 1 manier, dus zodra de gebruiker eenmaal binnen zit, kan die alle kanten op, anders ben je alles kwijt. Mensen zijn er ook zo aan gewend, vooral omdat het geautomatiseerd gaat, ik denk dat daar, als dat nu opeens zou uitvallen al wat paniek zou ontstaan. Dat is dus wel echt een hele stap terug."
Zou je iets meer willen vertellen over adoptie en implementatie? Het wordt allemaal anders, je gaat van een mappenstructuur naar SharePoint, dat is natuurlijk wel een hele verandering. Dat is bij jullie best wel snel gegaan. Hoe komt dat?
"Dat kan ik bevestigen. Ik denk dat het basis concept bij jullie goed staat. Het is een betrouwbare oplossing waar verder niet veel aanpassingen aan nodig zijn. Ook is samenwerking daar een groot deel van, zo hebben we in het begin heel goed besproken wat we nou precies wilden en wat wel of niet kan. Dit geeft natuurlijk ook duidelijkheid en het schept ook geen valse verwachtingen, maar een snelle implementatie."
Als je kijkt naar Like-IT als organisatie, hoe zou je ons DNA beschrijven?
"Jullie zijn gedreven en ook niet zo groot, daarmee hebben we wel het voordeel van gedrevenheid en is er goed contact met de klant mogelijk. Ook wordt er goed naar de wensen geluisterd, zo wordt er verder gekeken dan alleen de wens of iets wat generiek is. Verder is het kosten besparend en zit de snelheid van het schakelen er ook in. Een daadkrachtig en slachtig bedrijf. Er zijn genoeg specialisten in huis en dit is fijn."
Heb je ook een verbeter tip voor ons?
"De oplossing zelf, niet. Zoals we nu werken gaat het eigenlijk heel goed en moet ik heel eerlijk zeggen dat we eigenlijk niet eens de aandacht op dit stuk hoeven te richten. De basis staat er dus eigenlijk al. Het klantcontact gaat wel meer naar de achtergrond als het zo goed gaat, dus ik zou zeggen toch net even wat vaker contact hebben."

RECENSIE
'Een no-nonsense club die erg behulpzaam en laagdrempelig is om te benaderen. Erg ideaal dus.'
Johan van Maurik / Kaak Groep / Manager Applications